Saturday 11 June 2011

Resepi: Cotton Cheese Cake

(A)
250 gm krim keju(kuarkn 30 min awal)
50 gm mentega
80 gm gula kastor
1 sudu teh jus lemon
80 gm tepung Superfine
6 biji kuning telur A
150 gm yogurt perisa asli
100 gm susu segar atau UHT

(B)
80 gm gula kastor
6 biji terur A
1/4 sudu teh srbuk krim tartar
200gm inti blueberi(utk hiasan)

Cara Membuatnya:
1. Griskan acuan bulat 10 inci dan lapik kertas serap minyak.
2. masukkn krim keju,mentega, gula kastor dan susu ke dlm periuk. Cairkn dengan cara double-boiler. Kacau hingga pekat.
3. Kemudian masukkn kuning telur,jus lemon dan yogurt. Kacau hingga sebati. Angkat periuk dr api dan sejukkan.
4. Dalam bekas berasingn, satukan gula kastor, putih teur dan serbuk krim tartar. Pukul hingga kembang dan kental selama lebay kurang 7 minit.
5. Tuangkn adinan keju dlm mangkuk adunan yg besar. Masukkn tepung dan gaul sebati.
6. Masukkan adunan putih telur sedikit2 ke dlm adunn keju dan gaul sebati.
7. Tuangkn adunn ke dlm acuan dan ratakan. kek ini hendaklh di bakar secara steam-bake/ bain-marie iaitu membakar di atas air panas.
8. bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160 darjah celcius.

No comments:

Post a Comment